Locatie en bereikbaarheid

Zuid-Holland is een prachtige provincie met uitstekende mogelijkheden voor actieve ondernemers. Warmond voegt hier een belangrijke dimensie aan toe. Door de ligging in de Randstad, dichtbij Leiden, is het een ideale vestigingsplaats voor uw onderneming. Maar door de ligging aan het water biedt de locatie bovendien allure. Gemakkelijk te bereiken, bijzonder representatief en eindelijk een locatie die zich volledig onderscheidt van het reguliere aanbod. Ondernemers die zich willen profileren vinden hier hun vestiging....

Zaken doen in Zuid-Holland

Zuid-Holland is een ideale vestigingsplaats voor ondernemers. Hier bevindt u zich midden in de Randstad. Hier gebeurt het. Warmond is binnen die Randstad een unieke locatie. De werkelijk prachtige ligging aan het water en nabij de Kagerplassen is opmerkelijk. Net als het fraaie dorpscentrum. Als vestigingsplaats voor uw bedrijf biedt Warmond dan ook het beste van twee werelden; de praktische ligging en de charme van een authentiek historisch dorp.

Warmond ligt zakelijk gezien dus erg prettig. En ook het ondernemersvriendelijke klimaat sluit daar perfect op aan. Ruim 9.500 ondernemingen hebben zich in Warmond en de nabije omgeving gevestigd en de gemeente Warmond voert een actief beleid voor verdere economische groei. De ondernemersmentaliteit is hier dus uitstekend. Actieve ondernemers krijgen hier volop mogelijkheden om zich te ontwikkelen en profiteren tegelijkertijd van de faciliteiten die Warmond en omgeving bieden. Zaken doen wordt zo wel heel plezierig.

Ideale ligging

Business Center Warmond ligt ideaal in bedrijvenpark de Veerpolder, net  buiten het centrum van Warmond en is gemakkelijk toegankelijk vanaf de A44. Het bedrijvenpark is van oudsher door drooglegging ontstaan en is omgeven door water met een open verbinding naar de Kagerplassen, een prachtig recreatiegebied.

Bedrijventerrein met allure

In bedrijvenpark de Veerpolder vindt u een diversiteit aan bedrijven, zoals jachtwerven, een jachtbouwer, een transportbedrijf en dergelijke. Het is een multifunctioneel gebied met een hoogwaardige uitstraling. In de nabije omgeving zijn, naast diverse horecagelegenheden, een sportcentrum met tennis- en squashbanen gesitueerd alsmede de Warmondse Golfclub Kagerzoom, een twee maal negen-holes baan met een gezellig clubhuis.

Warmond

De eerste vermelding van Warmond dateert uit de negende eeuw. De geschiedenis gaat dus erg ver terug. In de middeleeuwen was Warmond één van de belangrijkste dorpen in de streek. Er waren vier grote kastelen (het Huys te Warmont, Oud-Teylingen of Lokhorst, Oud-Alkemade en een vierde kasteel, waarvan in de zomer van 1965 de fundamenten werden blootgelegd), enkele riddermatige hofsteden en een tweetal kloosters. Veeteelt en visserij waren in de middeleeuwen de voornaamste middelen van bestaan.

In de 80-jarige oorlog werd Warmond zwaar getroffen; kastelen, kerk, kloosters en een groot deel van het dorp werden verwoest. De toren van de kerk staat nog steeds maar het schip en het koor zijn sindsdien een ruïne.

Onder de leiding van jonkheer Johan van Duivenvoirde en Woude (bijnaam de admiraal van Warmond) vorderde de herbouw snel en kwam Warmond in de 17-de eeuw tot grote bloei.

De Rooms-Katholieke geestelijkheid van de niet meer herbouwde kloosters werd opgevolgd door aanhangers van een aantal vrijzinnig protestantse groeperingen: Remonstranten, Socinianen, Collegianten en Rozenkruisers; een geestelijk klimaat, waarbij een bloeiende rederijkerskamer goed paste.

In de 17-de eeuw werd de visvangst vervangen door scheepsbouw en textielindustrie. In de 19-de eeuw verdween de scheepsbouw en kwam de bloembollenteelt op. In de 20-ste eeuw begon het toerisme een grote vaart te nemen. Warmond is nu een aantrekkelijke recreatieplaats, gelegen op een oude strandwal, parallel aan de rivier de Leede, die de Kagerplassen met de Oude Rijn verbindt.

De naam Warmond kan verklaard worden door ‘Warmunda’. Een samenvoeging van ‘Warm’ (water) en het Germaanse achtervoegsel ‘-unde’ of ‘-unda’. De oude Rijnvertakking die nu Leede / Hofleede heet, zou oorspronkelijk ‘Warm’ of ‘Warmunde’ geheten hebben en deze waternaam zou zijn overgegaan op de nederzetting langs dit water.

Warmond vormt sinds 1 januari 2006 samen met Sassenheim en Voorhout de gemeente Teylingen. Deze fusiegemeente, die inmiddels bijna 35.000 inwoners heeft, dankt haar naam aan het slot Teylingen, dat in het gelijknamige buurtschap ligt. Dit slot is door de graven van Holland gebouwd om de handelsroute over land van Den Haag naar Haarlem en Amsterdam te beschermen. Later werd de houtvesterij van de graven van Holland hier gevestigd. Gedurende de Opstand is het, tijdens de belegering van Haarlem en Leiden, door Spaanse legers verwoest.